işü
Son yayınlanan yazılar
print this page
Son yazılar

Zencefilin Bilinmeyen Faydaları

Zencefil ve zencefilin birçok çeşidi arasında yer alan kakule, havlıcan, zerdeçal Asya, Hint ve Arap mutfaklarının vazgeçilmez tatlandırıcılarındandır. Yemeklere tat katan bu bitkiler, faydaları ile de sağlığa büyük yararlar sağlamaktadır. Özellikle Çin’de pek çok hastalığın tedavisinde zencefil kullanılıyor. Mide ağrısından hazımsızlığa, mide bulantısından sindirim sorunlarına kadar çok hastalığa iyi gelen zencefil en yararlı bitkiler arasında yerini çoktan almış durumda. Zencefil yağ halinde, toz halinde, taze halde kullanılabiliyor.


Zencefilin Sağladığı Yararlar
Zencefilin faydaları oldukça uzun bir liste oluşturuyor. İlk olarak mide bulantısına iyi gelen zencefil hamilelikte dahi kullanılıyor. Özellikle hamilelik döneminde şiddetli mide bulantısı çeken hanımlar zencefili ilaç yerine kullanıyor. Tamamen doğal bir mide ilacı olan zencefil, mideyi rahatlatır ve sindirim problemlerine son verir. Zencefil ve türevleri içerisinde gingerol maddesi iltihap geçirici özelliğe sahiptir. Osteoartrit, ramotoid gibi şiddetli ağrı içeren hastalıkların tedavisinde zencefil kullanılıyor. Diz ağrısı, eklem ağrısı gibi rahatsızlıklarda ağrı geçirici görevi gören zencefil aynı zamanda kolon kanserinin de bir numaralı ilacıdır.

Kolon kanserini araştıran ve bunu üzerinde makaleler yazan ünlü profesörler zencefilin kolon kanseri rahatsızlığında kanserin yayılmasını engellediğini söylemektedir. Kansere neden olan ve farklılaşan hücrelerin değişimini engelleyen zencefil tümörlerin büyümesini engelliyor. Yumurtalık kanserinde de durum aynı. Zencefilin faydaları yumurtalık kanserinde de kendini gösteriyor. Yumurtalıkları küçülterek tümörlerin yayılmasını engelleyen zencefil, hareket darlığı çeken kişilere de fayda sağlıyor. Grip ve nezle vücuttan terleme yoluyla atılıyor. Zencefil grip iken tüketildiğinde vücut ısısını dengeleyerek terlemeyi kolaylaştırıyor. Bağışıklık sistemini güçlendiren zencefil ile hastalıklara önlem alabilirsiniz.

Astım son yılların en popüler hastalığıdır. Astıma iyi gelen zencefil, rahat nefes almanızı sağlıyor. Zencefilin içerisinde buluna bazı bileşenler astım ilaçlarında ana madde olarak kullanılıyor. Böylelikle daha ferah ve kolay nefes almanız sağlanıyor. Zencefilin faydaları bunlar ile sınırlı değil. Şeker hastalığının önlenmesi ve tedbiri zencefil tüketerek sağlanıyor. Zencefil ile diyabet hastalarının tedavisi yapılabiliyor. Özellikle ağrı kesici etkisi olan zencefil, şiddetli adet ağrılarına da iyi geliyor. Yapılan araştırmalara göre 3 gün önceden zencefil tüketen kadınların %83’ünün adet sancıları hafiflemiştir. Kas ağrılarının geçmesi için de 4-5 çay kaşığı zencefil kullanır iseniz çok kolay ağrılardan kurtulabilirsiniz. 

Kilo vermek isteyen insanların çaresi yine zencefildedir. Zencefil özellikle bel çevresindeki yağları eritmek için oldukça kullanışlıdır. Kafein içermediği halde kafein etkisi yaratan zencefil, vücuda enerji vererek tüm gün dinç kalmanızı sağlar. Düzenli olarak zencefil tüketen insanların karaciğerleri diğer insanlara göre daha sağlam ve sağlıklıdır. Ağızda yara çıkmasının sebebi bağışıklık durumunun düşüte olmasından kaynaklanıyor. Zencefil kullanan insanların ağızlarında salya üretimi kullanmayan kişilere göre daha fazladır. Böylelikle diş eti sıkıntıları daha az yaşanıyor. Sizde zencefilin faydaları sayesinde sağlıklı bir yaşam sürmek istiyor iseniz hemen tüketmeye başlamalısınız.
0 yorum

Günlük Makyajım

Kozmetiğe doymayan, sürekli almayı çok seven biriyim fakat elimdeki bu ürün bolluğuna rağmen günlük makyajımda oldukça tutucuyum. Hastaneye giderken, dışarı çıkarken, dersaneye giderken vesaire asla suratıma hiçbir şey sürmeden çıkmam. Başkası için değil, kendimi iyi hissetmek içim makyaj yapıyorum. Her makyaj öncesi cildimi Darphin-Hydraskin Light ile nemlendirdiğimi, sonrasında da Make up Forever Step 1 Hydrating Makyaj Bazı'nı uyguladığımı da unutmayalım. Günlük makyajımda rutin olarak kullandığım ürünlere bir bakalım;


1-Shiseido BB krem: Yapısına, bitişine, cildi sağlıklı göstermesine has-ta-yım! 30 ml'lik küçücük bir tüpte satıldığı ve bayağı da pahalı olduğu için korka korka kullanıyorum ama buna rağmen de her gün kullanmaktan vazgeçemiyorum.  




2-Lancome Effacernes Longue Tenue Kapatıcı: Yine küçük ambalajlı ama minnacık miktarıyla tüm göz altlarımı silen bir ürün.










3-NARS reflecting Setting Powder: Sadece göz altı kapatıcımı sabitlediğim bu transparan pudra cilde çok güzel bir ışıltı veriyor, çizgilere dolmayı önlüyor.






4-The Balm Hot Mama Allık: Son 2 aydır kendisine bayağı taktığım bu allığa bayılıyorum. Cildimde rengini vermesi için bayağı miktar boca etmem gerekse de, çok kalıcı olmasa da içindeki altın yansımaları ve o sıcak şeftali tonunu çok seviyorum.







5-Urban Decay Primer Potion Far Bazı: Bendeki, kapatıcı renginde olan versiyonu. Far kullanmayacak bile olsam göz kapaklarımın rengini çok güzel eşitliyor. Hatta bazen kapatıcının altına bile kullanıyorum.






6-Wet n Wild Creme Brulee Krem Rengi Far: Bunu tüm göz kapağıma ve kaş kemiğime dağıtıyorum.  





7-Maybelline The Falsies Black Drama Maskara: Mor paketli, dantel desenli olanına hastayım. Kirpikleri kıvırıyor, uzatıyor, dolgunlaştırıyor daha ne olsun! Tek sıkıntısı çıkarması çoook zor.





                                             

8-Golden Rose Velvet Matte 12
 (Bazen Mac-Kinda Sexy)









Benim günlük makyajım bu şekilde. Renkli far, göz kalemi ve eyeliner uygulamasını daha özel günlerde ve acelem yoksa yapıyorum. Onun dışında göz makyajında bir maskara yeter de artar bile.

Tüm bu makyajı yapmam 10 dakikamı alıyor. Bu kadar ürünü görünce gözünüz korkmasın. ama çok çook acelem varsa kapatıcı, allık ve maskara sürüp çıkarım. Hayatımın joker makyaj malzemeleri bunlar. Spora gitmiyorsam veya ameliyata falan girmeyeceksen bu üçünü sürmeden, hayat memat meselesi bile olsa evden çıkmam.

Herkese sevgiler, sağlıklı günler dilerim...
0 yorum

Adeta Bir Mucize: Sassy Su!

Merhaba. Uzuunca zamandır gerek yoğunluk gerekse yorgunluk sebebiyle blogu ihmal ettim. Umarım ben yokken vücudunuza iyi bakmışsınızdır.

Epey zaman önce keşfettiğim fakat ancak yeni yeni uygulamaya geçirebildiğim, son günlerde oldukça faydasını gördüğüm Sassy sudan bahsedeceğim size.


Sassy su ne mi? Buradan başlayalım...


Liz Vaccariello ve Cynthia Sass’in “Flat Belly Diet” (Düz Bir Karın İnce Bir Bel) kitabından türeyen bu tarif, su içemeyenler için daha lezzetli ve daha alkali bir su oluşturup vücudun asit yükünü hızlıca azaltmak amacını güdüyor.  İçtiğimiz suların pH'sı ortalama 7 civarında ve alkali su, bizim alıştığımız su lezzetinden biraz uzak olduğu için pek de işimize gelmiyor. He ben alırım karbonatımı, dökerim suyuma, alkalinin dibine vururum diyorsanız, eczanelerden ''İngiliz karbonatı'' adıyla satılan tozu 3-4 liraya alabilir ve 1 litreye bir çay kaşığının ucuyla dökerek içebilirsiniz. Fakat tadı çok kötü oluyor. 


Sassy su ise yine alkali bir su oluşturmak amaçlı ama işi daha eğlenceli ve görsel hale getirmeyi de geri plana atmayan bir yöntem.



Avantajları neler?

İçme suyunun kalorisi 0 iken, Sassy su'dan 500 ml tüketmek yaklaşık 50 kalori yaktırıyor.

5 bardak Sassy, 10 bardak içme suyu tüketmek gibi bir denklik oluşturuyor.
Cildi güzelleştiriyor, nem dengesini sağlıyor.
Kabızlık ve bilumum sindirim problemlerini en aza indirgiyor.
Bel çevresindeki yağlanmayı azaltıyor.
Vücuda protein, kafein, alkol gibi maddelerle yüklediğimiz asit yükünü temizliyor.
Antioksidan olduğu için hücreleri kanserojen etkilerden koruyor.
En güzeli de, başta bel çevresi olmak üzere zayıflamanıza büyük katkı sağlıyor.
Enerji veriyor.
Mineral ihtiyacının bir kısmını gideriyor.

Ve bunlar gibi sayabileceğim daha pek çok faydası var.


Nasıl hazırlıyoruz?


Malzemeler: 2 litre su

                   1 büyük salatalık
                   1 limon
                   Baş parmak büyüklüğünde 2 taze zencefil
                   12 taze nane yaprağı

Yapılışı: Tüm malzemeleri iyice yıkayın. Salatalık ve limonu dilimleyin, Suya ekleyin. Kabukla veya kabuksuz koymak size kalmış.Zencefilleri de soyduktan sonra ekleyin. En son da nane yapraklarını ilave edip üstün körü bir karıştırın. Tavsiyem akşamdan yapıp bekletmeniz ve sabah içmeniz, ama gün içinde yaparsanız da en az 8 saat bekletmeniz gerekiyor.

2 litrelik şişeniz yoksa, 1'er litrelik şişelere malzemeleri 2'ye bölüp hazırlayabilirsiniz.

8 saat geçtikten sonra malzemeleri süzüp suyunuzu içmeye başlayabilirsiniz. Tavsiye edilen günde en az 2 litre bu sudan tüketmek.


Ben yalnızca 3 gündür uyguluyorum ve kendimi daha dinamik, cildimi daha parlak, sindiriminin daha düzenli hale geldiğini gözlemledim. Yaz boyunca devam etmeyi düşünüyorum. Eğer evde uygularsanız sonuçları bana sosyal medyadan veya mail yoluyla yazmayı unutmayın, hep birlikte alkalileşelim! :)
0 yorum

Pişik kremi kullanırken dikkat etmeniz gereken 5 şey

Sıcaklıkların artmasıyla cildin tahriş olması ve pişik sorunu yeniden baş gösteriyor. Bebeklerin genelde popo ve kasık bölgesinde meydana gelen pişik, cildin uzun süre kirli bezle ve ıslak kalması, aşırı sıcaklık, bezin sürtünmesi gibi nedenlere dayalı görülen bir cilt problemi. Bebekleri ve aileleri oldukça huzursuz eden bu rahatsızlıktan kurtulmanın en kolay yolu ise pişik kremleri.

Bebeklerde sıkça görülen pişiğin tedavisinde en etkili yöntem olarak bilinen pişik kremi, doğru kullanılmadığında etkisini göstermeyebiliyor. Bunun için pişik kremi kullanırken birkaç noktaya dikkat etmeniz gerekiyor.

1.Pişik kremi kullanmadan önce bebeğinizin altını mutlaka ılık suyla yıkayıp temizleyin ve daha sonra pamuklu havlu ile kurulayın.

2.Ardından kuruladığınız cildine bebek yağı sürüp nemlendirin. Bebek yağını sürdükten sonra, pişik kremini dairesel hareketlerle, ince bir tabaka halinde sürebilirsiniz. Uygulama esnasında cilde iyice nüfuz ettiğinden emin olun.

3.Pişik kremini sürerken cildin bezle temasını mümkün olduğunca önleyin. Pişik kremi sürmenin hemen ardından bebeğin altını bezle bağlarsanız, bez kremi emebileceğinden krem etkisini göstermeyebilir.

4.Bu durumu önlemek için cildin üzerini ince bir tabaka halinde bebek kremi ile kaplamak pratik bir çözüm olabilir. Böylece hem yoğun bir bakım, hem de aktif bir koruma sağlamış olursunuz.

5.Pişik kremini her bez değişiminde mutlaka kullanın. Bu şekilde bebeğinizin cildini olası pişiklere karşı korumuş olur, cildine sağlık ve canlılık katarsınız.

Pişik tedavisi için en etkili yöntemlerden biri olan pişik kremlerini bebeğiniz sadece pişik olduğunda değil, her zaman kullanmaya çalışın. Bu noktada güvenilir ve etkili bir ürün arıyorsanız, Popolin’i önerebiliriz. Popolin’in pişik kremi ile bebeğinizin hassas cildini pişiklere karşı koruyup yumuşacık bir cilde kavuşmasını sağlayabilirsiniz.

Doğadan ilham alarak geliştirilen 99 Doğal bebek bakım serisi ise alkol, paraben ve kimyasal içermeyen ürünleriyle bebeğinizin sağlığı için ideal bir seçim olabilir. Hindistancevizi Yağı, Palm Yağı, Tatlı Badem Yağı, Ayçiçek Yağı gibi bitki özlerinin mükemmel karışımı ile bebeğinizin cildine doğal bir bakım sağlayan 99’un pişik önleyici kremini mutlaka deneyin.


0 yorum

Yaşamınızı Değiştiren 20 Beslenme Formülü

Yağı beslenmenizden tamamen çıkarmayın… Günlük beslenme düzeninde yetişkin bir kişinin aldığı enerjinin %25-30’unun yağdan karşılanması gerekir. 

1)Tamamen yağsız beslenmek, vücutta yağ dokularının yakılmasına engel olur. Yani beslenmenizden yağı tamamen çıkartırsanız yağlarınızdan kurtulamazsınız. Sağlıklı yağlar olan; zeytinyağı, fındıkyağı ve balık yağı gibi yağlara belirli miktarlarda sofralarınızda yer vermelisiniz.

2) Sofranızda yenilik yapın, avokadoya yer açın… Avokado, beslenme de meyve yerine geçmeyen ve yağ yerine kabul edilen tek meyvedir. Yüksek oranda içerdiği tekli doymamış yağ asitleri sayesinde, vücut yağlarının yanmasını kolaylaştırdığı özellikle de bel bölgesinde bulunan yağlar üzerinde etkili olduğu bilimsel araştırmalarca kanıtlanmıştır. Avokado’yu salatanıza ilave edebilir ya da püre haline getirerek sos olarak kullanabilirsiniz.

3) Bazı yağlar metabolizmanızı hızlandırır… Evet yanlış okumadınız. Beslenmenize bazı yağları dahil etmeniz daha fit olmanıza yardımcı olacak. Balık ve kuruyemişlerde ve bazı tohumlarda bulunan çoklu doymamış yağ asitlerinin (PUFA) düzenli olarak alınmasının, metabolizmayı daha hızlı çalıştırdığı Almanya’da yapılan bir bilimsel araştırmada kanıtlandı.

4) Kakao ve az miktarda çikolata yaşamınızı uzatır… 2011 yılında yapılan bir bilimsel araştırmada, obez ve diyabetik farelere verilen kakaonun toplam yaşam sürelerini uzattığı ve kalp ile ilgili problemlere kakao tüketen farelerde daha az rastlandığı belirlenmiştir. Kakaonun içerisinde bulunan antioksidanların; kalp hastalıkları riskini azalttığı biliniyor. Şekersiz kakaoları kahvelerinize, milk shakelerinize ekleyebilir, günde 3-4 tablet kadar bitter çikolata tüketerek sağlığınıza katkıda bulunabilirsiniz.

5) Süt ürünleri zayıflamanıza yardımcıdır… Kalsiyum mineralinin yetersiz alımının, vücutta yağ depolanmasının tetiklenmesine sebep olduğu biliniyor. Süt ve süt ürünlerini yetersiz tüketen kişilerin iştahlarını kontrol etmeleri de daha zor. Günlük beslenmenize 2 su bardağı kadar süt veya yoğurt eklemenin vakti geldi de geçiyor.

6) Diyet sürecini mola vererek uzatmayın… Florida Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmada, diyet sürecine ara veren veya diyet sürecini uzatan kişilerin, diyeti belirlenen zamanda tamamlayan kişilere göre kilo koruma konusunda daha başarısız olduklarını ortaya koymuştur.

7) Kilo vermek için egzersiz tek başına yeterli değildir… Sadece spor salonuna yazılarak zayıflayamazsınız. Uzun dönemli bir çok araştırma, spor yapmanın zayıflamak için tek başına yeterli olmadığını göstermiştir. Bu araştırma sonuçlarına göre, sporun zayıflama üzerindeki direk etkisi %3’tür. Anlayacağınız sağlıklı beslenmeden kaçış yok.

8) Ev işlerinden ve kişisel temizlikten kaçmayın… Balık etliler ile zayıf kişiler arasındaki bir farkında rutin işlerin düzenli yapılıp yapılmaması olduğu bilinir. Ev işleri ve kişisel temizlik için günlük yakılan kalorinin 350’ye kadar çıkabileceğini unutmayın. Haydi koltuktan kalkın ve evi toparlayın.

9) Kilonuzu sadece kardiyo egzersizler ile koruyamayabilirsiniz… Kilonuzu sabit tutmak için kardiyo yapmak yeterli olmayabilir. Uzun süreli kardiyo egzersizler daha hızlı kalori yakmamızı sağlasa da, vücudun kendini dengede tutma isteği yakılan kalorinin karşılanması adına iştahınızı fazlaca açabilir. İştahınızın kontrolünü kaybetmemek için, kardiyo seanslarını tadında bırakın ve egzersiz programınızın sonuna esneme, germe ve hafif ağırlık çalışmaları ekleyin.

10) İçten kahkahalar gerçekten zayıflatır… Bir saatlik içten atılan kahkahaların, yarım saatlik orta düzeyde yapılan egzersiz kadar kalori yaktırdığını biliyor muydunuz? Aynı zamanda salgılanan mutluluk hormonu da zayıflamanıza yardımcı…

11) Şeker isteği yoğun düşünme durumunda kaynaklanabilir… Yoğunluğu yüksek olan ofis çalışanlarının daha fazla tatlı isteği duyduğu bilinir. Bunun sebebi beynin temel yakıtının glikoz olmasıdır. Fakat şekerli yiyeceklerin rutin tüketimi vücutta yağlanmaya sebep olur. Bilgisayar başında canınız tatlı istediğinde çiğ sebze, meyve ve süt ile yani bol lif ve bol kalsiyumla şeker ihtiyacınıza karşı savaş açın.

12) Koyu renk üzüm, yağ yakmaya yardımcı… İçerdiği resveratrol isimli antioksidanın; kilo almayı kolaylaştıran insülin direncinin oluşma riskini azalttığı ve egzersize dayanıklılığı arttırdığı bilinmektedir.

13) Şekerden vazgeçemeyenler bal tüketmeli… Beyaz şekerden vazgeçemeyenler yerine bal tercih edebilir. Bazı bilimsel çalışmalarda; şeker yerine bal tüketildiğinde, bal tüketenlerin yağ depolanmasının daha az miktarda olduğu saptanmıştır. Balın şekere göre diğer avantajları antiseptik ve antiviral oluşudur.

14) Uyku sürenize dikkat edin… Günde 5 saatten az uyumanın size 300 kalorilik fazla yiyecek alımına mal olduğunu biliyor muydunuz? Ayrıca yapılan bir çalışmada, günde 8 saat uyuyanların günde 5 saat uyuyanlara göre %56 oranında daha fazla yağ kaybettikleri belirlenmiştir.

15) İştahınız açık olduğunda chop-sticks kullanın… Japonların zayıf olmasının bir sırrının da chop-sticks kullanmak olduğunu biliyor muydunuz? Yemek yeme süresini uzatan ve yavaş yemeye imkan tanıyan chop-sticksler sayesinde daha az besinle doyabilir ve daha uzun süre tok kalabilirsiniz.

16) Her öğüne bir protein ilave edin… Proteinli yiyeceklerin sindirim süresi, diğer besinlere göre daha uzun olduğundan ötürü termik etki adı verilen enerji harcamasını arttırırlar. Her öğünde süt ürünleri veya et ürünleri gibi bir proteine az miktarda da olsa yer vermek fit kalmanızı kolaylaştırır.

17) Temiz hava alın… Kirli havanın insan sağlığına olan olumsuz etkisi sadece akciğerler üzerine değil. Yapılan bilimsel araştırmalarda, kirli havanın gizli şekere (insülin direnci) yol açabileceği ortaya çıkmıştır. Aynı zamanda vücut yeterli kalitede oksijen alamadığından ötürü yağ yakımı yavaşlar.

18) Etli, yoğurtlu, yumurtalı çorbalar sofralara… İçeriğinde et, tavuk, balık, süt, yoğurt, yumurta gibi protein kaynaklarını bulunduran çorbaların diğer çorbalara göre daha uzun süre tok tuttuğu ve günlük kalori alımını azalttığı ortaya çıkmıştır.

19) Yulaf bir mucizedir… Kan şekerini kontrollü yükseltmesi, kan kolesterol seviyelerini düşürmesi, özellikle kolon kanseri olmak üzere bazı kanser türlerine yakalanma riskini azaltması dışında, yulaf içerdiği lifler sayesinde hem zayıflama hem de kilo koruma döneminde elimizin altında bulunması gereken başlıca besinlerden biridir.

20) Selülitlerinize ananasla savaş açın… İçerdiği bromalin pigmenti sayesinde düzenli tüketildiğinde selülitlerde etkili bir azalmaya yardımcı olduğu bilimsel çalışmalarca kanıtlanmıştır. Bunun dışında ananas ödem söktürücü ve kabızlığı önleyici etkiye sahiptir.

0 yorum

Bu 12 Adımla Yağlara Son Verin

Bu öneriler vücudunuzdaki yağları yakmanızı kolaylaştıracak! İşte metabolizmayı çalıştırıp yağların yakılmasını sağlayacak 12 püf noktası...

Arkadaşınız diyet yapmamasına rağmen yıllardır formunu korurken, siz ise adeta 'su içsem yarıyor' diyen gruba mı giriyorsunuz? Bunun nedeni belki de metabolizmanızın yavaş çalışmanızdan kaynaklanıyor olabilir. Yaz mevsimi yaklaşırken şimdi metabolizmayı hızlandırmanın tam zamanı!

Metabolizma hızı, vücudun temel fonksiyonlarını devam ettirebilmesi için kişinin bir günde ihtiyacı olan minimum enerji miktarı olarak tanımlanıyor. Metabolizmanın en büyük belirleyicisi ise bazal metabolizma hızı. Bu hız dinlenirken veya uyurken, bir başka deyişle hiçbir aktivite yapmadığımızda harcadığımız kalori miktarını kapsıyor ve günlük harcanan kalorinin yüzde 60-80 gibi büyük bir bölümünü oluşturuyor. Dolayısıyla bazal metabolizmanız hızlıysa şanslısınız, çünkü bu durumda vücudunuz enerji sağlamak için daha hızlı kalori yakıyor. Bunun aksine bazal metabolizma hızınız yavaşsa, kilo alma ihtimaliniz de o kadar yükseliyor. Ancak beslenme ve yaşam alışkanlıklarınızda yapacağınız değişikliklerle metabolizmanızı hızlandırabilirsiniz. Acıbadem Bakırköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Olcay Barış metabolizmanızı hızlandırmanın püf noktalarını anlattı.

Bu Öneriler Metabolizmayı Hızlandırıyor

İlerleyen yaşla birlikte metabolizmamız da yavaşlamaya başlıyor ve bunun sonucunda daha kolay kilo alır hale geliyoruz. Ayrıca yaptığımız hatalı diyetler, hareketsiz bir yaşam sürmek, kilomuz, çeşitli hastalıklar ve genlerimiz de metabolizmamızın yavaş çalışmasında rol oynayan önemli faktörleri oluşturuyor.

1- Uyanır uyanmaz kahvaltı edin: Akşam yemeği ile kahvaltı arasında yaklaşık 11-12 saatlik bir süre geçiyor. Kahvaltı yapılmadığında bu süre 16 -17 saate çıkıyor. Uzun süreli açlık, metabolizma hızını yavaşlatacağı için kilo alımına yol açıyor. Metabolizmanızı harekete geçirmek için sabah uyanır uyanmaz, en geç 1 saat içinde kahvaltınızı yapın. Kahvaltıda karbonhidrat, protein, lifli gıdalar, vitamin ve mineralden zengin ve az yağlı besinleri tercih edin. Böylece günün ilerleyen saatlerinde atıştırma dürtüleri ortadan kalkar ve kan şekeriniz belli bir seviyede kalacağı için açlık krizleri çekmezsiniz.

2- Günde 6 öğün yiyin: 3 ana 3 ara öğün olmak üzere, en az 6 öğün tüketmek metabolizmayı hızlandırıyor. Ayrıca yemekleri yavaş yavaş yemeniz de sindirim sistemi düzeni açısından çok önemli. Az az ve sık sık yemenin en önemli etkisi ise kan şekerini belli bir seviyede tutarak, ani düşüş ve yükselişleri önlemek. 2-3 saatte bir, az da olsa bir şeyler yemeyi ihmal etmeyin ve sık beslenerek metabolizmanızı hızlandırın.

3- 10-12 bardak su için: İnsan vücudundan normal koşullarda günlük ortalama 2,5 litre su kaybı oluyor. Su miktarında azalma ise vücutta depolanan yağ miktarının artmasına neden oluyor. Ayrıca az su tüketimi yüzünden böbrekler çalışmayınca, bu organın görevini karaciğer üstlenmek zorunda kalıyor. Bu durumda karaciğer daha az yağı enerjiye dönüştürebiliyor.

4- 2-3 fincan yeşil çay yudumlayın: Yeşil çay metabolizma hızını artırarak, yağ yakımına yardımcı oluyor. Çayın miktarı ve demine göre farklılık göstermekle birlikte günde 2-3 fincan yeşil çay tüketebilirsiniz. Ancak unutmayın, bu miktardan fazlası çarpıntı ve uykusuzluk oluşturabiliyor.

5- Proteinsiz kalmayın: Vücudumuz et, balık, peynir ve yumurta gibi proteinleri sindirirken daha fazla enerji harcıyor ve metabolizmayı hızlandırıyor. Ancak hiç karbonhidrat almadan sırf protein tüketilerek yapılan diyetlerden kaçının. Bu tür diyetlerle hızla kilo verseniz bile sonrasında verdiğiniz kiloları hızla almanızın yanı sıra damar hastalığına yakalanma riskiniz de artar.

6- Posa tüketimini artırın: Lif oranı yüksek olan yiyecekler, özellikle taze sebze ve meyveler, kuru baklagiller ile tam tahıllı ürünleri de düzenli tüketmeniz şart. Çünkü lif metabolizmayı hızlandırıyor. Ayrıca posa, besinlerin kan şekerinin yükselme hızını düşürüyor ve vücudun insüline olan ihtiyacını azaltarak diyabete karşı koruyor.

7- Bir dilim peynir veya 3 bardak süt: Yapılan son çalışmalarda diyette kalsiyum arttırılmasının yağ yıkımını hızlandırarak kilo vermeyi desteklediği ortaya kondu. Süt ve süt ürünleri, pekmez, fındık, yeşil yapraklı sebzeler ve kuru meyveler iyi birer kalsiyum kaynağıdır. Yeterli kalsiyum almak için her gün 1 dilim kaşar peyniri veya 3 bardak süt yeterli gelecektir.

8- Yemeklerinize ve içeceklerinize tarçın katın: Tarçın kan şekerini dengeleyen bir etkiye sahip. Tarçının içerdiği krom minerali insülinin etkisini iyileştirdiği için daha az insüline ihtiyaç oluyor. Hem kendinizi daha uzun süre tok hissetmek, hem de kan şekerinizin dengede kalması için yarım çay kaşığı tarçını içeceklerinizde veya yemeklerinizde kullanabilirsiniz.

9- Bu üçlüyü sofranızda bulundurun: Acı biberin içerdiği kapsaisin adlı madde metabolik hızı arttırıyor. Zencefilin köklerindeki yumrular dolaşım ve sindirim sistemini uyarıyor. Ayrıca yapılan çalışmalarda badem tüketen kadınların, badem tüketmeyen kadınlara göre daha kolay kilo verdiği ortaya konmuş. Günde 1 çay kaşığı acı biber, 1 çay kaşığı zencefil veya 6-8 adet badem tüketmenizde fayda var.

10- Soğan veya sarımsaksız olmaz: Soğan ve sarımsağın içinde yer alan alicin maddesi kan dolaşımını uyarıyor, sindirimi harekete geçiriyor, vücuttaki fazla suyun atılmasını sağlıyor. Bunun yanı sıra metabolizmayı hızlandırarak, yağ yakımını arttırıyor. Soğan, sarımsak ve taze soğanı hem yemeklerinize hem de salatalarınıza eklemeyi unutmayın.

11- Yemeklerden önce greyfurt yiyin: Yapılan bir çalışmada yemekten önce tüketilen yarım greyfurdun kilo vermeye yardımcı olduğu ortaya kondu. Ayrıca greyfurt içerdiği limonoids ve likopen ile kansere karşı koruyucu etki gösteriyor.

12- Fiziksel aktivitenizi artırın: Her gün yapılan fiziksel aktiviteyi, günlük yaşantınızın bir parçası haline getirin. Fiziksel aktivite daha enerjik hissetmenizi, hareketli ve zinde kalmanızı sağlayarak metabolizmanızı hızlandıracaktır. Bu yüzden günlük olarak en azından yarım saat hızlı tempoda yürümeniz yararlı olacaktır.

Günde En Az 6 Saat Uyuyun

Fazla ya da az uyumak metabolizma hızını olumsuz yönde etkiliyor. Bu yüzden uzmanlar günde en az 6, en fazla 8 saat uyumanızı öneriyor. Vücudumuz için en sağlıklı uyku saatleri ise gece 23.00- 06.00 arasıdır. Bu saatlerde uyanık olmak metabolizma hızı üzerinde olumsuz etki yaratacaktır.

0 yorum

Küçük Göğüsler Yağ Dokusuyla Büyüyor

Küçük göğüslerinden kurtulmak isteyen kadınların sayısı her geçen gün artıyor. 

Silikonun estetik başarısına rağmen bazı kadınlar, bedenlerindeki yabancı bir cisme alışamamaktan korkuyor. Bel, basen ve karın bölgesinde bulunan fazla yağlar, küçük göğüsleri büyütmek için yapılan estetik operasyonlarda dolgu maddesi olarak kullanılıyor.

Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Metin Kerem, eskiden yağ alma işlemleri sonrasında atık olarak görülen yağ dokularının, günümüzde estetik ve rekonstrüktif cerrahide öneminin giderek arttığını belirtiyor.

Yağ ve kök hücrelerinin harmanlanmasıyla oluşturulan doğal dolgunun; yüzdeki derin kırışıklıkların, çukurların ve yara izlerinin doldurulmasında, popo ve bacak biçimlendirmede ve göğüs büyütmede kullanıldığını söylüyor. Yağ dokusunun, göğüs büyütmek için silikon protez istemeyen hastalarda, alternatif bir hacim kaynağı olduğunu sözlerine ekliyor.

Kimlere Uygulanıyor?
Op. Dr. Metin Kerem, göğüs estetiğinde yağ enjeksiyonu için uygun adayların genellikle genç, göğüsleri küçük ama sarkmamış olan, vücudunda yeterince fazla yağ bulunabilecek kişiler olduğunu belirtiyor. İdeal yağ dokularının ise istenmeyen fazlalıkların toplandığı, bel, basen ve karın bölgesinde bulunduğunu söylüyor. Yağ enjeksiyonu sonuçlarının, protez uygulamasına göre daha mütevazi olduğunu, enjekte edilen yağın yaklaşık % 40’nın zaman içinde eridiğini, kişiye göre bu rakamın değiştiğine dikkat çekiyor.

Op. Dr. Metin Kerem
Nasıl Uygulanıyor?
Op. Dr. Metin Kerem, bu yöntemin “sedasyon” adı verilen hafif bir anestezi türü ile yapıldığını, yağın alındığı ve verildiği bölgelerde kesikler olmadığını belirtiyor. Kapalı cerrahi yöntemi uygulandığı için bölgede hiçbir iz olmadan bir saat gibi kısa bir sürede tamamlandığına değiniyor. Hastanede yatmayı gerektirmeyen bir uygulama olduğunu, ertesi gün kişinin işine gidebileceğini sözlerine ekliyor.

Op. Dr. Metin Kerem, meme büyütmek için silikon protezler ve yağ enjeksiyonu dışında tıbben kabul edilen hiçbir yöntem bulunmadığını söylüyor. Bu yöntemler dışında yapılan denemelerin hem para hem de zaman kaybı olduğuna değinerek, memenin içine bir şey koymadan büyüyemeyeceğinin altını çiziyor.


0 yorum

Doğru Zannederek Yaptığınız Yanlışlar

Cildinizi Korumak İçin Doğru Zannederek Yaptığınız Yanlışları Biliyor muydunuz?

Cildinizi korumak adına anneannelerinizden kalan fikirler her zaman işe yaramayabilir. Hisar Intercontinental Hospital Dermataloji Bölümü Uzmanı Dr. Funda Ataman’dan doğru bilinen yanlış uygulamaları öğrendik.

Parmaktaki dolamaya soğan bağlamak…
Parmakta dolama, çoğu kez tırnağı derin kesme, şeytan tırnaklarını koparma, temiz olmayan işlerle uğraşma sonrası ortaya çıkan deri enfeksiyonudur. Bu enfeksiyonlarda soğan pişirip bağlama adeti vardır. Bunun bilinen bir yararı olmadığı gibi; soğandan ikincil bir enfeksiyon kapma riski vardır. Antibiyotik kullanımı ve iltihabın boşaltılması doğru tercihtir.

Güneş yanığına yoğurt sürmek…
Güneş yanığında yoğurt sürmenin deriye serinlik hissi vermesi dışında bilinen bir etkisi yoktur. Doğrusu yanık merhemlerinin sürülmesi ve soğuk uygulamadır.

Yanıklara diş macunu sürmek…
Evdeki ufak tefek kaza yanıklarında diş macunu sürmenin hiçbir yararı yoktur. Aksine ciltte tahrişe neden olur. Bunun yerine yanıklara uygun merhemler kullanılmalıdır.

Açık yaralara tütün basmak…
Açık yaralara tütün basmak hiçbir yarar sağlamayacağı gibi ölümcül enfeksiyonlara yol açabilir.

Siğillere incir sütü sürmek…
Derinin tahrişine ve kötü izlere neden olur. Bunun yerine siğil ilacı kullanmak, siğilleri dondurmak (kriyoterapi) ya da yakmak (elektrokoterizasyon) doğru bir uygulama olacaktır.

Ödemli bölgeye sülük yapıştırmak…
Ödemli deri bölgelerine sülük yapıştırmak, Anadolu’da her yıl çok sayıda ağır enfeksiyona neden oluyor, bazen hayati riskler ortaya çıkıyor.

Derideki morluk ve şişliklere çiğ et yapıştırmak…
Çarpma, vurma sonrası oluşan deri morlukları ve şişliklerine çiğ et yapıştırmak hem faydalı değil hem de çiğ etten bulaşabilecek hastalıkları düşünmek lazım.

Ağızdaki aftlara rakı sürmek…
Ağızdaki aftlara rakı sürmenin bir faydası yok.

Saçkırana sarımsak, tuz ve sirke kullanmak…
Saçkıranda sarımsak, tuz, sirke ile kıl kaybı olan bölgeyi ovmak. Saçkıran çoğu kez kendiliğinden düzelir. Saç köklerini kaplayacak şekilde tahriş edici maddeleri sürmek kalıcı kıl kaybına neden olabilir.

0 yorum

Gölgeniz sizden uzunsa güvendesiniz

Bronz ten artık estetiğin ve sağlığın değil, gelecekteki cilt kanserinin davetiyesi olarak görülüyor! Bu nedenle günümüzde güneşlenmek, bronzlaşmak, solarium OUT; güneşten korunmak, güneş koruyucu ve beyaz ten IN oldu! 

Güneşten korunmanın en etkili yolu güneş kremlerini bilinçli ve düzenli bir şekilde kullanmak. Güneş kremlerini tıpkı diş fırçalamak ya da e-maillerinizi kontrol etmek gibi gündelik hayatınızın bir parçası haline getirin. En az SPF 30 koruma faktör tercih edin. “Gölgenizin sizden kısaysa risk altındasınız” diyen Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Dermatoloji Uzmanı Dr. Deniz Koral, güneşten korunmayla ilgili şu bilgileri verdi:

20. yüzyılın başlarında bronz ten sağlıklı görünümün ve estetiğin simgesi iken 21. yüzyılda neredeyse güneşlenmek ve bronzlaşmak cilt kanseri, erken kırışma, lekelerdeki artma gibi olumsuzluklarla anılmaya başladı. Yani artık güneşlenmek, bronzlaşmak, solarium OUT; güneşten korunmak, güneş koruyucu ve beyaz ten IN oldu diyebiliriz!

Yeterli D vitamini sentezi için güneş altında çok uzun süre geçirilmesine gerek yok. Günlük 10-15 dakika güneş, D vitamin sentezi için yeterlidir. Aynı zamanda güneş koruyucu kullanmak D vitamini sentezini olumsuz yönde etkilemez. Uzun süre ve korunmasız bir şekilde güneş altında kalındığında cilt kanserinden güneş yanıklarına, lekelerden erken yaşlanmaya kadar pek çok sorun ortaya çıkar.

ÇOCUĞUNUZU GÜNEŞTEN KORUYUN!
Çocuklarımızı UV’den koruyalım. Hayatınız boyunca maruz kaldığınız UV ışınlarının yüzde 80'ini 18 yaşına kadar alırsınız. Çocuklarımızı güneşten korumak en az yüzde 80 deri kanseri riskini azaltır. Güneş yanığı, ultraviyole ışınlarının (UVA-UVB) yol açtığı sorunların başında gelir. En çok açık tenlileri etkileyen güneş yanığına, çocuklar ve yaşlılar daha duyarlıdır. Kişinin açık renkli bir cilde sahip olması da yanığın şiddetini artırır. Özellikle korunmasız olarak güneş altında uzun süre kalındığı zaman 2-4 saat içinde ciltte kızarıklık, 12-24 saat sonra ise su kabarcıkları gelişir.

GÜNEŞ YANIĞI 15 DAKİKADA OLUŞUR
Korunmasız ciltte 15 dakika gibi kısa bir sürede bile güneş yanıkları oluşabilir. Özellikle çocuklarda gelişen güneş yanıklarına karşı son derece dikkatli olunması gereklidir. Çocukluk döneminde geçirilen güneş yanıkları, ileriki yaşlarda oluşan cilt kanserinin en önemli nedenini oluşturur. Güneşli bir günün sonunda derisi hafif pembeleşen bir çocukta ertesi gün tam olarak gelişmiş bir yanık görülebilir. Bu nedenle daha fazla hasar oluşmasını önlemek için çocuğun gölgede ya da kapalı bir ortamda kalması sağlanmalı ve güneşe çıkması önlenmelidir. Çocuğa güneşten korunma yöntemleri anlatılmalıdır.

GÜNEŞ KORUYUCULAR NEYE KARŞI KORUR
1- Güneş yanığı ve bronzlaşma,
2- Fotoyaşlanma( kırışıklık, sarkma), güneş lekeleri,
3- Solar elastoz ve çocuklardaki nevus gelişimini azaltır,
4- Dudak uçuğu aktivasyonunu azaltır,
5- Aktinik keratoz ve epidermoid karsinom oluşumunu azaltır,
6- Melanom ve diğer deri kanseri olan bazalyomlarda da görülme sıklığını azaltır.

GÖLGEDE DE KREM SÜRÜN
Güneşten koruyucu ürün kullanıyor olmak güneş altında daha uzun süre kalınabileceği anlamına gelmez. Çünkü bu ürünler ultraviyole hasarını sadece azaltır, sanılanın aksine hasar riskini yok etmez.

Su yüzeyi, kum, kar ve beton güneş ışınlarını yansıttığı için bu alanların yakınında bulunanlar güneşin zararlı etkilerine daha fazla maruz kalır. Dolayısıyla doğrudan güneş altında değil, sadece gölgede bulunulan zamanlarda da güneşten koruyucu ürünler kullanılması büyük önem taşır

Güneş koruyucu ürünlerin UVB ışınlarının yanı sıra UVA’ya karşı da koruyucu özelliği bulunmasına dikkat edilmelidir. Bu nedenle parsol, mexoryl, titanium dioksid ve çinko oksid gibi maddeler içeren güneşten koruyucular tercih edilmelidir.

Ayrıca yüzme ve terlemeye yol açacak spor aktiviteleri öncesinde suya dayanıklı bir güneşten koruyucu tercih edilmelidir. Bizim ülkemizde yaşayan insanlar için en az SPF 30 koruma faktörlü bir güneş koruyucu seçilmelidir.

2 SAATTE BİR TEKRARLAYIN
Koruyucu krem, güneşe çıkmadan 30 dakika önce sürülmeli ve her 2 saatte bir mutlaka tekrar edilmeli. Terleme ya da yüzme sonrasında bu süre dikkate alınmadan koruyucu yenilenmelidir.

Öncelikle yeterli bir koruma sağlayabilmesi için güneş koruyucusunun santimetrekare başına 2 mg sürülmesi gerekiyor. Yani yüz, boyun ve tek kol için her bir alana yarım tatlı kaşığı; gövde, ön yüz, arka yüz, tek bacak birer tatlı kaşığı.

NASIL GÜNEŞLENMELİ
Pek çoğumuz özellikle tatilde bronzlaşmak uğruna saatlerce güneş altında kalıyoruz. Bronzlaşma sağlığa değil, ciltte güneş hasarının oluştuğuna işaret eder. Güneşe adım adım çıkılmalıdır. Açık ve buğday tenli kişiler özellikle ilk gün sadece 15 dakika güneşlenmesi, zaman içinde bu sürenin 1.5 saate uzatılması önerilir.

Esmer tenlilerin ise güneş altında 15 dakika kalmaları yeterlidir. Güneşin yol açtığı hasarlar en çok açık tenli kişilerde ortaya çıkar. Esmer tenlilerde cilt kanseri gibi hastalıkların gelişme riski, açık ve buğday tenlilere oranla daha azdır. Ancak bu, esmer tenlilerin güneşte daha fazla kalabileceği anlamına gelmez. Açık tenliler, çocuklar ve yaşlılar özellikle koruma faktörü SPF 30 ve üzeri olan ürünleri kullanmalıdırlar.

BULUTLU HAVADA DA KORUNUN
Çoğumuz sadece deniz kıyısı ve havuz kenarında bulunduğumuz zamanlarda ve yaz mevsiminde güneşten korunmamız gerektiğini düşünüz. Dolayısıyla sokağa çıkarken güneş koruyucusundan yararlanmayız. Oysa açık havada bulunduğumuz her an ultraviyole ışınlarına maruz kalırız. Plajlarda şemsiye altında oturmak yeterli korumayı sağlayamaz. Çünkü denizden, kumdan, sudan ya da betondan yansıyan ışınlar gölgede kalındığında da etkili olurlar. Ayrıca bulutlu, serin, rüzgarlı günlerde de ultraviyole ışınları yeryüzüne ulaşarak etkisini gösterir. Dolayısıyla korunma yöntemlerine sadece yaz aylarında ve güneşlenirken değil, her zaman önem vermek gerekir.

GÜNEŞTEN NASIL KORUNMALI?
Güneş koruyucu kullanımı diş fırçalama ya da e-mailleri kontrol etme gibi bir alışkanlık haline getirilmeli.
10.00-16.00 saatleri arasında güneşe çıkmamaya ve açık hava aktivitelerini mümkün olduğunca sınırlandırmaya özen gösterin
Gölgeniz sizden uzunsa güvendesiniz demektir.
Dermatoloji Uzmanı
Dr. Deniz Koral
Sadece gölgede durmak UV’yi yüzde 50-95 oranında azaltır.

PENCEREYE GÜVENMEYİN
Pencere camı 320 nm altındaki ışını absorbe eder; yani UVB’den korur ama UVA’dan koruyamaz.
Koruyucu giysi, gözlük ve geniş kenarlı şapka, korunmada çok önemli bir unsurdur. Sadece t-shirt, SPF 6 kadar koruma yapar.
En az SPF 30 koruma faktörlü bir güneş koruyucu tercih edin. Koruyucunuzu her 2 saatte bir yenileyin. Terleme ya da yüzme sonrasında güneşten koruyucunuzu tekrar sürün.

SU SERİNLETİR AMA KORUMAZ
Suyun verdiği serinlik hissi sizi aldatmasın. Çünkü güneş ışınları zararlı etkilerini su içinde bile gösterebiliyor. Dolayısıyla korunmasız bir şekilde suda bulunmamaya dikkat edin.

Güneşin cilt üzerinde meydana getirdiği zararın yüzde 80 ‘i 18 yaşına kadar geliştiğinden çocuğunuzun cildini korumak için küçük yaşlardan itibaren güneş koruyucu kullanmasına özen gösterin. Nevus sayısını ve melanoma ve non melanoma deri kanseri riskini azaltmış olursunuz.

0 yorum

Klostrofobikler neden Marmaray’ı kullanamıyor?

Asya ile Avrupa’yı denizin altından tünelle bağlayan “Asrın projesi” olarak ifade edilen Marmaray’da yolcu sayısı her geçen gün artarken bir kesim var ki onlar Marmaray’ı hiç kullanamıyor. 

Klostrofobi yani kapalı alan korkusu yaşayan kişiler kapalı alanlarda kaygı ve korkuya kapıldıkları için, bir kısmı boğazın altında bulunan Marmaray’ı kullanamıyor. Üsküdar Üniversitesi Feneryolu Polikliniği Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Uğur Hatıloğlu bu kişilerin korku ve kaygılarını yenmedikleri sürece Marmaray’ı kullanamayacaklarını ifade ediyor.

Hastalığın tedavisinin mümkün olduğunu vurgulayan Hatıloğlu Klostrofobiye ilişkin şu değerlendirmelerde bulunuyor.

“Kapalı alan korkusu nedir?
Kapalı alan korkusu herkeste olabilir. Dar olanlarda kalamama gibi de kendini gösterebilir. Hastalık olarak tanımlamayabilmemiz için bazı kriterlerin olması gerekir. Her kapalı alandan korkanı hasta olarak tanımlamak doğru değil.

Belirtileri nelerdir?
Kişi kendini boğuluyor gibi hisseder, çarpıntı, terleme, bayılacak hissi ve baş dönmesi yaşar. Panik belirtileriyle ortaya çıkması hastalık için ayırıcı olur. Kişi bu durumun birkaç kere başına gelmesiyle korku yaşar ve aynı davranıştan kaçınmaya başlar. Her zaman bir erteleme, alternatif bulma arayışına girer.

Ben böyleyim demek doğru değil!
Kişilerin böyle rahatsızlıkları daha çok beyin MR’ı çekilme, yüksek yerde oturamama durumlarında ortaya çıkıyor. Kişi durumun kişisel özelliğinden kaynaklandığını düşünerek yaşamlarını ona göre planlıyor. Aslında bu bir fobi, kaygı bozukluğudur. Ben böyleyim deyip geçiştirmesi doğru değil.

Kişiler bu hali normalleri olarak kabul eder. Kişisel özellik gibi algılar. Bu korku çocukluktan başlıyor. Birden bire ortaya çıkmıyor. Bir yerlerde kapalı, kilitli kalma gibi hikâyeleri var bu kişilerin. Anne babaları çok evhamlı olan ve bir yerde kitli kalma yaşantısı olan kişilerde görülme sıklığı daha fazla.

Bu kişiler her türlü kapalı alana girmekten çekinirler mi?
Asansör, toplu taşıma araçları, sinema, sınıflar, evin bazı kısımları gibi yerlerde rahatsızlık duyabilirler. Bu kişiler daha çok çıkışa yakın yerleri tercih eder. Sinema salonlarında biletleri kapıya, çıkışa yakın yerler olur. Yanlarında birilerini götürürler. Güvenlik arayıcı davranışta bulunurlar. Güvenlik eşyaları taşırlar. Örneğin bir şişe su, nefes açıcı, mendil ya da bir kişi alırlar.

Klostrofobikler neden Marmaray’ı kullanamıyor?
Asansöre binemeyen kişilerin Marmaray’ı kullanması zor olabilir. Boğazın altında yer alan tüp kısmından geçiyor olmaktan çekinecekler ve kaçınacaklardır. Özellikle son günlerde birtakım aksaklıkların yaşandığı yönündeki haberler de bu kişilerin kaygı ve korkularını daha da artırıyor. Projenin yeni olması ve birtakım aksaklıkların yaşanması ister istemez kapalı alanda kalmaktan korkan kişileri olumsuz etkiliyor. Hafif sıkıntı yaşayanlar binebilir ancak ağır sorun yaşayanlar binemeyecektir.

Marmaray’ı kullanmak mümkün mü?
Kişide kaygı varsa başıma bir şey gelecek diye düşünür hep. Düşündükçe de gerginlik artar ve panik belirtiler ortaya çıkar. Kişi bu durumda kaygısını yenmeye çalışmalı. Dikkatini başka noktaya yönlendirmeli. Örneğin bir kitap okuyabilir, bir şey seyredebilir. Bu durumda doğru nefes almak çok önemli. Kaygıdan ötürü kişilerin nefes alışverişleri bozulabilir.

Hangi durumda ilaç tedavisi şart?
Panik ataklar hayatın vazgeçilmezi olduysa, kişi hiçbir şekilde kapalı alana giremiyorsa, ofis, bürolara giremiyorsa, günü azap gibi geçiyorsa ve de arkadaşlarıyla plan yapamıyorsa kişinin yaşam kalitesi düşecektir. Bu durumda tedavi kaçınılmaz. Kişi bu durumu ertelemeye giriyorsa ileride depresyon, panik bozukluk yaşayabilir.

İlaçsız tedavi de mümkün!
Mutlaka psikoterapi uygulanıyor bu durumda. İşlevselliği çok bozuksa ilaç tedavisi kullanıyor. Her durumda psikiyatrik tedavi de gerektirmeye biliyor. Hafif ve orta durumda olan vakalarda bilişsel davranış terapiyi bilen psikolog ile sorun aşılabiliyor.

Kapalı alan korkusu üzerine giderek geçer mi?
Korku ve kaygının üzerine gidilebilir. Örneğin Marmaray projesini kullanamayan birinin birden Marmaray’ ı kullanması doğru olmaz. Adım adım bu konuda duyarsızlaşmak gerekiyor. Öncesinde daha kısa tünellerden geçilebilir. Ben buradan çıkamazsam, boğulursam…vs. Aksi halde birden korkunun üzerine gidilirse travmaya dönme riski vardır ve giderek de tablo ağırlaşabilir. Benzer durumlarla karşılaştıkça da korku daha da pekişebilir. Ve korku o kişinin yanında arkadaş gibi kalır. Her şeyden kaçınır.

0 yorum

Anne ile bebek Ten Tene Temas etmeli

En modern kuvöz bile bebeğe, anne göğsünde olmak kadar “yoğun bir bakım” sağlamıyor. Güney Amerika’da geliştirilen, “skin-to-skin care” (ten tene temas ile bakım) ya da diğer adıyla kanguru bakımı anne ve bebek arasında sağlıklı sürecin kurulmasına olanak veriyor.

İstanbul Doğum Akademisi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Hakan Çoker TTT (ten tene temas) ile ilgili verdiği bilgilerde Prematür bebeklerin yoğun bakım servislerindeki bakımını iyileştirmek için Güney Amerika’da geliştirilen Ten Tene Temas (TTT) bakımının aslında doğal bir süreç olduğuna dikkat çekiyor.

Hakan Çoker konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede; “Hastanelerde alışılageldiği gibi bebeğin doğar doğmaz kordonunun kesildiği ve başka bir odaya götürüldüğü uygulamalardan farklı olarak, basitçe bebeğin çıplak olarak annenin çıplak göğsüne yerleştirilmesi, kuru ve sıcak tutmak için battaniye ile örtülmesidir. İdeal olarak Ten Tene Temas’ın doğumdan hemen sonra veya kısa bir süre sonra başlaması ve bebeğin ilk emzirilmesi bitene kadar kesintisiz olarak anne göğsünde kalması gerekmektedir. Bebeği annenin elbisesi veya bir havlu üstüne koymak, giyinik ya da bir beze sarılmış haldeki bebeği anneye vermek ya da sadece yanak yanağa birkaç saniyeliğine anneyle bebeği buluşturma Ten Tene Temas değildir” dedi.

Dr. Keith Moore ve ekibi tarafından 2012 yılında yayınlanan 34 randomize kontrollü çalışmaya göre 3. ve 6. ayda sadece anne sütü ile beslenme oranının TTT yapılan bebeklerde 2 kat fazla olduğu tespit ediliyor. Çalışmada, TTT yöntemi uygulanan annenin, üçüncü günde meme ağrısının daha az olduğu ve üçüncü günde daha az endişe yaşadığı, bebeğin, ilk emzirmede daha etkili emdiği, 12 kat daha az ağladığı, kalp atışı, solunum ve vücut ısısının daha sabit olduğu ve kan şekerinde anlamlı bir yükseklik olduğunu sonuçları yer alıyor.
Kadın Hastalıkları ve
Doğum Uzmanı
Hakan Çoker

Doğumhanelerin ve ameliyathanelerin TTT'yi rutin bir uygulama haline getirmeleri yeni nesillerin sağlığı için önemli...

Dünya Sağlık Örgütü’nün 2003 yılından beri bebeğin kilosu, gebelik haftası, doğum şekli, klinik durumu ne olursa olsun tüm yeni doğanlar için TTT bakımı önerdiğine değinen Dr. Hakan Çoker, ailelerin bugün kendileri için TTT'yi talep etmeleri gerektiğini, en kısa zamanda doğumhanelerin ve ameliyathanelerin TTT'yi rutin bir uygulama haline getirmelerinin yeni nesillerin sağlığı için şart olduğunu belirtiyor.

İstanbul Doğum Akademisi bünyesinde verilen doğuma hazırlık kurslarında konuyu sık sık gündeme getiren Hakan Çoker anne ve baba adaylarına; “Doktorunuzdan veya ebenizden doğumdan hemen sonra, tıbbi acil bir sorun yoksa bebeğinizin doğrudan kucağınıza verilmesini ve ilk kontrollerinin de orada yapılmasını talep edin. Bakım adı altında başka bir odaya götürülmesi yerine mümkün olan en uzun süre kendi göğsünüzde kalmasını ve ilk emzirmenin de orada gerçekleşmesini isteyin ” tavsiyelerinde bulunuyor Bu yapıldığında bebeğin kendiliğinden memeyi bulduğunu ve emmeye başladığını söyleyen Çoker, “ Yeter ki talep edin ve bebeğinize bu yeteneğini göstermesi için fırsat ve süre tanıyın” dedi.

0 yorum

Lifli Yiyecekler Nelerdir

Lifli yiyecekler nelerdir sorusuna aranan cevaplardan önce bilinçli bir tüketici olmak için lif nedir ve neye yarar bunlardan bahsedelim. Lif bir enzim türüdür. Bağırsaklarda hareket eder ve kabızlık ve şişkinliği ortadan kaldırarak ani şeker düşüş ve yükselişlerinin dengelemektedir. Lif vücutta bulunması gereken bir besin aynı zamanda vücudun direnci ve sağlıklı çalışması için olmazsa olmazlar arasında bir gıdadır.


Lifli gıdalar kaç çeşittir?
Lifli yiyecekler nelerdir ve kaç çeşittir öncelikle çeşitliliklerinden bahsedelim.
Lifli yiyecekler suda çözünebilen ve suda çözünemeyen olmak üzere iki farklı guruba ayrılmaktadırlar. Bu iki farklı gurup ayrı ayrı sorunların tedavisine yardımcı olmaktadır. Suda çözüne bilen ve suda çözünemeyen lifli gıdaları şu yönden ayırmak mümkün. Suda çözüne bilen gıdalar adından da anlaşılacağı gibi suda çözünür ağız yoluyla alınan bu gıdalar bağırsaklara ulaştığında enzimler dolayısıyla jel kıvamına gelen bir maddeye dönüşür. Bu yapışkan madde adeta bağırsak sisteminizi yavaşlatmaya, tokluk hissinizi artırmaya ve böylece şeker oranını dengeleyerek az ve sık yemenize sebep olmaktadır. Bağırsak sistemini yavaşlattığı için bu diyet yapan hastalara pek önerilmez özellikle kabızlık sorunu yaşayanların suda çözünür lifli yiyeceklere ağırlık vermemesi önerilir.

Suda çözünebilen lifli yiyecekler nelerdir
Tam tahıllar yulaf arpa gibi tam tahıl besinler suda çözünür ve tokluk hissini artırır. günlük tahıl ihtiyacı yulaflı gıdalardan gevreklerden temin edilebilir. Keza kuru meyvelerde suda çözünebilen besinler arasındadır. Kuru erik, armut ve naranciye çeşitleri bu katagoride yer alır. Baklagillerde suda çözünebilen lifli gıdalardır. Sarı ve kırmızı mercimek, nohut, fasulye ve bakla lif barındıran besinler arasındadır.

Suda çözünemeyen lifli yiyecekler nelerdir
sorusunu yanıtlamadan önce kabızlık sorununuz, bağırsak hareketlerinde düşüş ve şişkinlik şikayetleriniz varsa suda çözünemeyen lifli gıdalar tüketmelisiniz. Çünkü bu besinler bağırsak yolu ile sindirimi artırır. bağırsak kasılmasına ve hareketlerine oldukça faydalı olan bu besinler bağırsaklarda çalışma hızını artırdığı için kabızlık ve şişkinlik sorunları olanların sıkça tüketmeleri gereken gıdalar arasında ilk sıralarda yer almalıdır. Suda çözünmeyen lifli yiyecekler nelerdir; öncelikle çiğ sebzeler bu kategoridedir. Çiğ salatalık, ciğ marul, karnabahar, lahana, havuç, brüksel lahanası, yeşil yapraklı sebzeler ve yeşil rengindeki biberde bu kategoride yer alır. Meyve olarak çekirdekli ve kabuklu meyveler bu alanda yer alıyor. 

Özellikle kabızlık sorunu yaşayanlara uzmanlar elma kabuğu öneriyorlar. Kabuklu elma yiyenlerin bağırsak hareketlerini artırdığı görülmektedir. Keza kiraz, üzüm, kayısı vb gıdalarda suda çözünmeyen lifli yiyecekler arasındadır. Tahıllı gıdalarda buğday ve çavdar ağırlıklı olarak tercih edilmektedir. Besinlerde lifli gıdalar ile beslenmek sadece bağırsak hareketlerine değil vücut için oldukça faydaları uzmanlar tarafından sıkça dile getiriliyor. Suda çözünebilen veya suda çözünemeyen herhangi bir lifli gıda tüketen kişilerin tüketmeyenlere oranla daha az kalp damar ve cilt rahatsızlıkları görüldüğü gözlemlenmektedir. 
0 yorum

Karbonhidratlar Hangi Besinlerde Bulunur

Karbonhidratların temel görevi vücudun ihtiyacı olan enerjiyi vermektir. Karbonhidratlar vücuttaki sindirim sistemi sayesinde kan şekerine dönüşür ve hücrelerin kendisini yenilemesine yardımcı olur. Eğer ki vücudunuza gereğinden fazla karbonhidrat aldı iseniz bu fazlalık karaciğerde depolanarak daha sonra kullanılır. Karbonhidratlar hangi besinlerde bulunur sorusunun cevabı için iki tip karbonhidrat tanınmalıdır. Basit karbonhidratlar meyvede, sebzede, sütte ve ürünlerinde bulunuyor. Kompleks karbonhidratlar ise ekmeklerde, simitlerde, nişastalı gıdalarda ve baklagillerde bulunuyor. Lifli yiyecekler denilen ürünler genellikle kompleks karbonhidratlardır. Gıda tüketimi yaparken ekstra şeker ilave edilecek olan gıdalardan uzak durmak gerekiyor. Çünkü ilave şeker her zaman vücutta deformasyona neden oluyor. Şeker ilavesi yapmak yerine kompleks karbonhidratları barındıran yiyecekleri tüketmek çok daha avantajlı ve sağlıklıdır.

Herkes karbonhidratların kilo aldırdığı konusunda hemfikirdir. Fakat bu önyargı yanlıştır. Çünkü karbonhidratlar vücut için gerekli olan vitamin ve mineralleri barındırıyor. Dengeli tüketildiğinde vücudun gerekli olan enerjisini sağlamak adına oldukça önemli ve yararlıdır. Özellikle başında beyaz ifadesi geçen hiçbir karbonhidrat tüketilmemelidir. Beyaz ekmek, beyaz şeker, beyaz pirinç kötü karbonhidratlar arasında yer alıyor. Besin değeri düşük olan bu besinlerin lifleri azdır. karbonhidratlar hangi besinlerde bulunur diye düşünüyor iseniz size detaylıca anlatacağım.

Sağlıklı Bir Yaşam İçin Karbonhidratlar Hangi Besinlerde Bulunur?
Özellikle iyi karbonhidratlar olarak sınıflandırılan sebzeler, meyveler, tahıllı ekmekler, esmer bulgur, pirinç, mercimek karbonhidrat olarak vücuda fayda sağlamaktadır. Kalori alma sıkıntınız var ise kilo vermek istiyor iseniz karbonhidrat kullanırken doğru besinleri seçmelisiniz. Mesela aldığını karbonhidrat kötü karbonhidrat sınıfında ise kilo alırsınız. Güne başlarken tam tahıllı besinler tüketmeye özen gösterin. Özellikle kahvaltılarınız yaparken müsli ya da şeker ilavesiz gevrek yiyebilirsiniz. Eğer kepek ekmek tüketmek isterseniz bu da doğru bir tercih olur. Beyaz ekmeği kesinlikle hayatınızdan çıkarın. Beyaz ekmek yerine tam tahıllı buğday ekmeğini tercih etmelisiniz. Kepekli makarna, kepekli pirinç, kepekli bulgur kilo aldırmayan sağlıklı karbonhidratlardır. Fasulye çeşitleri hem tokluk hissi sağlar hem de kilo vermenize yardımcı olur. Hem karbonhidrat hem de protein içeren fasulye karbonhidratlar hangi besinlerde bulunur sorusunun en doğru cevabıdır.

Diyet yaparken karbonhidratlardan uzak duruluyor. Karbonhidrat almayan vücut enerjisini sağlayamaz ve tempoya yenik düşer. Bu nedenle diyet yaparken karbonhidrat tüketimi önem taşıyor. Diyetisyenler dahi diyet için başvuran hastalarına günde 4-5 dilim ekmek tavsiye ediyor. Fakat bu ekmeğin beyaz ekmek olmaması önemli bir ayrıntıdır. Tam tahıllı ekmekler, kepekli ürünler diyet yapan insanların en önemli besinleridir. Lifli yapıları ile tokluk hissi veren bu yiyecekler aynı zamanda vücuda gereken tüm enerjiyi verir. Böylece aç kalmadan dengeli beslenerek kilo verebilirsiniz. Karbonhidrat tüketimi vücudun ihtiyacı olan besinleri depolayabilmesi için çok önemlidir. Sizde hem günlük hayatınızda hem de diyet yaparken karbonhidrat tüketmeyi ihmal etmeyin.
0 yorum

Kalori Saymadan Kilo Vermenin 10 Yolu

Kalori Saymadan Kilo Vermenin 10 Yolu
Kalori saymak yerine beslenmeyi öğrenip yaşam tarzınızda ufak değişiklikler yaparak kalıcı çözümler bulabilirsiniz. ART Tıp Merkezi Diyet ve Beslenme Uzmanı Simge Çıtak bunun için 10 adımlık bir rehber hazırladı!

1. Besin gruplarını öğrenin
Yediğiniz bir yemeğin 500 kalori olduğu bilmek size pek bir şey kazandırmaz. Önemli olan yediğiniz yemeğin hangi besin grubundan olduğunu bilmeniz. Bunu bilirseniz, günlük beslenmenizi ona göre ayarlayabilirsiniz. Diyelim ki günlük ihtiyacınız 1.500 kalori. 1.500 kaloriyi geçmeyecek şekilde tüm gün boyunca makarna yediniz. Doğru mu yapmış olursunuz? HAYIR!
Vücudumuzun tüm besin gruplarına farklı miktarlarda ihtiyacı var. Süt grubu, et grubu, ekmek grubu, sebze ve meyve grubu, yağ gruplarından kişiye göre değişen oranlarda her gün almalıyız. Denge herkes için aynıyken, yeterlilik kişiye göre değişir.

2. Yediğinizin yarısını yiyin
Özellikle dışarıda yemek yediğinizde, porsiyon miktarları sizin kontrolünüzde değildir ve siz de o anda doyup doymadığınızı düşünmeden önünüze gelen bütün yemeği yersiniz. Bu nedenle yarım porsiyon ısmarlamayı alışkanlık haline getirin ya da yanınızdaki kişiyle yemeğinizi paylaşın. Evde yemek yerken de her zaman yediğiniz miktarın önce yarısını tabağınıza alın, doymazsanız yine alabileceğinizi unutmayın. Kullandığınız tabakların boyutlarını küçültün. Yemeğin yanına mutlaka bol salata koyun ve yemeğe salatayla başlayın.

3. Yavaş yiyin ve çok çiğneyin
Yavaş yemeyi ve çok çiğnemeyi alışkanlık haline getirebilirsiniz. Her lokmayı en az 10 kere çiğneyin. Hem sindirim sisteminize yardım edersiniz hem de yediklerinizin miktarını azaltırsınız. Çünkü hızlı yediğinizde beynin açlık merkezine sinyal ulaşana kadar siz ihtiyacınızdan daha fazla yemeği yemiş olursunuz. Açlık merkezinin sinyali alabilmesi için en az 10 dakika gereklidir. Ayrıca her lokmadan sonra, çatalınızı ve bıçağınızı bırakmak yemek yeme hızınızı azaltmanıza yardım eder.

4. Daha çok su, daha az yemek
Su içmek için susamayı beklemeyin. Su tüketiminiz arttıkça iştahınızı daha rahat kontrol altına aldığınızı göreceksiniz. Ayrıca su, aldığınız besinlerin termik etkisini artırarak daha fazla enerji harcamanıza yardım eder. Su içmek öğrenilebilen bir alışkanlıktır. Su içmeyi sevmiyorsanız; suyun içine meyve dilimleri atarak içmeyi deneyin. Ya da içmekten keyif alacağınız su ısısını keşfedin. Belki daha soğuk ya da daha sıcak suyun tadını sevebilirsiniz.

5. Stresinizi egzersizle atın
Stresten tamamen uzaklaşamadığımıza göre, atmanın yollarını bulmalıyız. En güzel yolu da hayatımıza sevdiğimiz egzersizi katmak. Ancak ağır egzersizler yapmaya çalışmayın, gerçekleşmesi zor hedefler belirlemeyin. Sadece kendinize yeni bir stres kaynağı yaratırsınız. Onun yerine uygulayabileceğiniz değişiklikler yapın. Doğada yürümeyi deneyin, hem ruhunuzu, hem bedeninizi besleyin. Vaktiniz yoksa en azından evde dans etmeyi deneyin.

6. Yiyeceklere duygusal anlamlar yüklemeyin
Bazı insanlar mutlu olunca, mutsuz olunca, yalnız hissettiğinde yani duyguları baş edemediği noktaya gelince yemeye yönelir. Aslında geçekte aç oldukları için yemezler. Siz de bunlardan birini yaşadığınızda yemek yiyorsanız, yemek yerine kendinize başka bir aktivite bulun. Mesela şarkı söyleyin, müzik dinleyin.

7. Başka birşeyle ilgilenirken yemek yemeyin
Televizyon izlerken ya da çalışırken yemek yerseniz ne yediğinizin ve ne kadar yediğinizin farkında olmazsınız. Hatta doyduğunuzu bile anlayamazsınız. Yemek saatinde sadece yemek yiyin.

8. Dolap temizliği yapın
Evinizi sizi yoldan çıkaran, kalori değeri yüksek, besin değeri düşük yiyeceklerden arındırın. Onun yerine sağlıklı besinlerden oluşan yeni bir dolap hazırlayın. Atıştırma alışkanlığınız varsa sağlıklı atıştırmalıklar olan kuru meyve, leblebi ve tarhana cipsi bulundurun. Ama bunların da miktarlarına dikkat edin.

Buzdolabına yaptığınız temizliği giysi dolabınızda da mutlaka yapmalısınız. Kilo verdikten sonra eski kilonuza göre olan büyük giysilerinizi mutlaka verin. O kıyafetleri vermediğinizde bilinçaltınız 'tekrar kilo almak' isteyebileceğinizi düşünüyor.

9. Kahve randevusu verin
Dostlarınızla buluşmalarınızı ya da iş toplantılarınızı yemekte değil kahve ya da çay içerek yapın. Eğlence için yemek yerine, sinemaya, tiyatroya ya da dansa gidin.

10. Ulaşmak istediğiniz görüntünüzü hayal edin
Her an istediğiniz kiloya indiğinizdeki görüntünüzü, kıyafetinizi, davranışlarınızı, diğer kişilerin gözündeki etkisini hayal edin; düşünün. Bu canlandırmalar sizi ulaşmak istediğiniz yolda motive eder.

0 yorum

Günümüzde "Yeme Bozukluğu" artıyor!

Yeme bozuklukları gençler arasında bir çığ gibi büyüyor! Kimileri karşı konulmaz bir zayıf olma isteği duyarken, kimileri kontrol edilemez bir şekilde aşırı yemek yiyor, kimileri ise sağlıklı beslenmeyi takıntı haline getiriyor.

KadıköyŞifa Kadıköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Rabia Yurdagül'ün verdiği bilgilere göre, ergenlerde yeme bozukluğu görülme sıklığı yüzde 5 ve bu oran giderek artıyor. Özellikle 15-19 yaşlarındaki yeme bozuklukları nedeniyle meydana gelen ölümler, bu yaşlardaki doğal nedenlerle (kardiyak aritmi, enfeksiyon vb.) ölümlerden 5 kat daha fazla.

Açlık Hastalığı: Anoreksiya Nervosa

Vücut şeklinden aşırı rahatsızlık duyma, karşı konulmaz bir zayıf olma isteği ve özellikle anorektik bireylerde görülen yemek düşünceleriyle aşırı bir zihin meşguliyeti durumu söz konusu. Açlık hastalığı olarak adlandırılan Anoreksiya Nervoza’da besin alımına, kiloya ve zayıflığa karşı aşırı takıntı bulunuyor. Zayıf olunduğu halde (BKİ 17.5 kg/m2'den daha düşük) kişiler kendilerini aynada kilolu olarak görüyor ve daha fazla kilo verebilmek için çok düşük kalorili diyetler uyguluyor veya kendilerini aç bırakıyor. Bu kişilerde amenore (menstürasyonun olmaması), kansızlık, vücut su - tuz dengesinin bozulması, kanda kolesterol ve üre düzeylerinin artışı, karaciğer enzimlerinin yükselmesi, tiroid bezi hormonlarının düşmesi, kadınlarda östrojen, erkeklerde testesteron hormon düzeylerinde azalma sonucu cinsel sorunlar, cilt ve saç sorunları, kilo kaybıyla birlikte beyin kütlesinde azalma ve beyindeki kimyasal reaksiyonlarda değişiklik, kalp atımında azalma ve düzensizlikler oluşuyor, uyuşturucu madde kullanımı, sosyal çevreden kendini soyutlama davranışı, sürekli spor ve ağır egzersiz yapma eğilimleri görülüyor.

Yemekten Suçluluk Duyma: Bulimia Nervoza

Bulimia Nervoza ise psikolojik temelli bir hastalık olup anormal yeme alışkanlığı ile kendini belli eden ve daha sonra kilo almayı önlemek için uygunsuz davranışların (kusma, laksatif ve diüretik kullanımı, aç kalmak, aşırı egzersiz yapmak gibi) sergilendiği bir yeme bozukluğu. Tıkanırcasına yemek yedikten sonra suçluluk duygusuyla yenilen yiyecekleri çıkarma yoluna başvuruluyor. Sürekli kusmaya bağlı elektrolit dengesizlikleri, mide asidinin ağza gelmesi ile diş çürükleri, mide delinmeleri görülüyor. Depresif bozukluklar yanında alkol ve madde bağımlılığı da görülebiliyor.

Tıkanırcasana Yemek Yeme Bozukluğu: Binge Eating Disorders

Tıkanırcasına yeme bozukluğu olarak ifade edilen ve üçüncü tür yeme bozukluğu olarak tanımlanan Binge Eating Disorders, düzenli olarak haftada 2 veya daha fazla aşırı miktarda yemek yeme davranışı ile karakterize bir hastalık. Atak sırasında bu bireyler, kontrol edilemeyen bir şekilde umulmayacak kadar çok yiyeceği kısa zamanda tüketiyorlar ve Bulimik hastaların aksine kusma gibi davranışlar göstermiyorlar. Bu bireylerde duygu durumunda ve ilişkilerde sürekli bir tutarsızlık gözlemleniyor. Günlük enerjinin minimum yüzde 25’ini akşam yemeği ile ertesi sabah arasında geçen sürede alıyorlar. Obezlerin belli bır kısmında tıkanırcasına yeme bozukluğu görülüyor ve çeşitli uyku bozukluklarının gece yemelerine neden olabileceği belirtiliyor.

Sağlıklı Yemek Yeme Takıntısı: Ortoreksiya Nervoza

Son yıllarda Ortoreksiya Nervoza (sağlıklı yemek yeme takıntısı) yeni bir kavram olarak yeme bozukluklarına eklendi. 'Ortho' Yunanca' da 'doğru' ve 'normal' anlamına geliyor. Yani doğru yemek yeme de bir takıntıya dönüşebiliyor. Ortoreksiya Nervoza özellikle büyük kentlerde yaşayan 'beden imgesi' ağırlıklı düşünen takıntılı kişilerin yakalandığı bir hastalık. Her besinin aşırı sağlıklı olması insanı tek boyutlu beslenmeye kadar götürebiliyor ve ilerleyen ölçütlerde Anoreksiya ile karşı karşıya getirebiliyor. Oysaki aşırı derecede takıntı yapmak yerine dengeli beslenme konusunda bilinçli olmak gerekiyor.

Yeme bozukluğu fazla yeme ve devamlı rejim yapma takıntısı şeklinde olduğu gibi kişinin her yediğinin sağlıklı olup olmadığını kontrol etme takıntısı şeklinde de kendini gösteriyor. Bu kişiler için yiyeceklerin saf, katkısız ve işlenmemiş olması oldukça önemli. Bu yüzden bu bireyler pek çok sebze ve meyveyi çiğ tüketiyorlar. Çoğu da vejetaryen oluyor. Kendi bildiklerinin tek doğru olduğuna inanıyorlar ve inandıkları çerçevesinde hareket ediyorlar. Yaşamları, bir sonraki öğünü planlamak, sağlıklı yiyecek satan marketleri dolaşmak, yemek hazırlamak ve yemek gibi bir kısır döngünün içine girebiliyor.

Ortorektik misiniz?

Bu sorulara "evet" cevabı veriyorsanız, ortoreksiya belirtisi gösteriyor olabilirsiniz.

1- Yemek yerken yediklerinizin kalorisine dikkat eder misiniz?
2- Çeşitli yiyeceklerin olduğu bir yerde yiyecek seçmek durumunda kalırsanız kararsızlık yaşar mısınız?
3- Son üç ay içerisinde besinler konusunda endişelendiğiniz oldu mu?
4- Sağlığınızla ilgili endişeleriniz besin seçiminizi etkiler mi?
5- Yemeğinizin sağlıklı olması sizin için lezzetli olmasından daha mı önemlidir?
6- Daha sağlıklı, daha taze besinler satın almak için daha fazla para harcar mısınız?
7- Sağlıklı beslenme ile ilgili düşünceler sizi günde üç saatten fazla meşgul eder mi?
8- Sağlıksız olduğunu düşündüğünüz besinleri yediğiniz olur mu?
9- Sizce ruhsal durumunuz yeme düzeninizi etkiler mi?
10- Besinler içerisinde sadece sağlıklı olanlarını tüketmek kendinize olan güveninizi arttırır mı?
11- Uyguladığınız beslenme tipi yaşam tarzınızı değiştirir mi? (dışarıda yeme sıklığı, arkadaşlar vb. açısından)
12- Sağlıklı beslenmenin dış görünümünüzü daha iyi hale getirebileceğini düşünür müsünüz?
13- Sağlıksız beslendiğinizde kendinizi suçlu hisseder misiniz?
14- Piyasada sağlıksız besinlerin de satıldığını düşünür müsünüz?
15- Son zamanlarda yemeklerinizi özellikle tek başınıza yemeği tercih eder misiniz?

Yeme Bozukluklarında Tedavi

Yeme bozukluklarının tedavisi zordur, profesyonel yardım alınmalıdır. En iyi tedavi yöntemi tıbbi, psikolojik ve beslenme konsültasyonunu içeren kombine bir çalışma ile gerçekleşmektedir. Anoreksiyalı kişi tehlikede olmadığına ve yardıma gerek duymadığına inanır, Bulimialı kişi ise sorunun farkındadır ama tekrar kilo alma korkusu ile tedavi görmek istemez. Tedavi süreci birkaç aydan birkaç yıla kadar sürebilir. Ancak tedaviden sonra da tekrarlayabilmesi hala bir sorun olmaya devam edebilir.

Tedavi sırasında doktor, diyetisyen, psikolog veya psikiyatrdan oluşan multidisipliner bir ekip çalışması başarılı sonucun elde edilebilmesi adına oldukça önemlidir. Bu tür bozukluklarda tekrarlama ihtimali yüksektir. Diyetisyen bireyin beslenme durmunu, bilgi düzeyini, yemek yeme ve yemeğe karşı tutumunu değerlendirerek beslenme programını oluşturup bireyin takibini yaparken diğer ekip üyeleriyle sürekli iletişim halinde olmalıdır.

0 yorum
 
Support : Copyright © 2011. saglik8.blogspot.com - All Rights Reserved
Kafes kuşu | Radyomevlana | Yiğit CAMCI